Birmaen er en ukomplisert katt, som har stor tilpasningsevne. De er kjærlige dyr som oftest foretrekker å være i nærheten av sine mennesker, enten om de sitter ved siden av, ligger på fanget, eller ligger på hodeputa deres på natta! En birma er en rolig katt men du hører når den vil ha oppmerksomhet. Etter å ha blitt klødd litt bak øret, eller har fått en stor klem, er de fornøyd til neste gang de trenger oppmerksomhet - noe som kan være i løpet av et par minutter, noen timer, eller en dag eller to. Men de vil gjøre det klart hvis du gir dem for lite oppmerksomhet!

Birmaen er en katt som foretrekker og ha selskap, de er et sosialt dyr av natur. Den bør ikke være en alenekatt hos mennesker som er borte hjemmefra store deler av dagen. En løsning kan være å ha flere katter som holder hverandre med selskap.

Birmaen passer godt hos barnefamilier, da den er livlig og leken, samt knytter seg lett til menneskene som er rundt dem.

Den er svært nysgjerrig og følger godt med på hva som skjer og setter stor pris på å være inkludert og delta. Birmaen er en meget sosial rase, og kattene er flink til å vaske hverandre regelmessig – mer enn man ser hos andre katteraser.

Birmaen er ikke en utekatt, da den er alt for tillitsfull og ofte ute av stand til å ta vare på seg selv med hensyn til alle farer som lurer ute. En luftegård er en god løsning for både katten og dens eiere.

Det spesielle kjennetegnet til Birmaen er de hvite føttene, kalt hansker, på både fram- og bakbeina. Hanskene skal være kritthvite. De bør ikke gå lenger opp enn tåleddet. Litt lenger hansker kan tolleres på bakbeina.

På baksiden av bakbeina skal hanskene ende i spisser/kiler. De ideelle kilene er en omvendt "V" og strekker seg over 1/2 til 3/4 av foten opp til hasen. Kortere eller lengre kiler kan godtes, men de skal ikke gå lenger opp enn hasene. Det er viktig at hanskene er like lange og er symmetriske på enten frambeina eller bakbeina.

Birma kattens øyne som sitter bredt fra hverandre er vakre safirblå og nesten runde.

Birmaer har semi-lang silkepels. Pelsen er ikke så tykk som den en perser har, og den tover seg ikke. Derfor trenger man ikke å gre birmaen alt for ofte. Som andre colorpoint-raser er birmaen født hvit. Når de er noen få dager gamle (alt etter farge) vil man begynne å skimte farge på de fargede kroppsdelene.

I dag har vi 20 godkjente varianter innen FIFé.